Kristianstad är en stad som är känd för sina kulturgärningar. Från den tidiga skånska filmen till några av Sveriges högre ansedda museum är Kristianstad en knutpunkt för kultur. Även musikmässigt är och var Kristianstad en smältdegel av popmusik, rockmusik och punkrockmusik. Det ter ju sig då naturligt att en stad som Kristianstad skulle ha en kulturfestival. Detta blev grunden till att stadens första musikfestival Tivolirock startades 1984.

Historik

I Kristianstad fanns en lokal rockklubb vid namn Kid Skreol. Denna klubb arrangerade mindre spelningar runt om i Kristianstad och bestämde sig att göra en festival under Kristi himmelsfärdshelgen 1984. Denna festival kom att kallas Tivolirock och hade bandet Wilmer X som huvudakt. Den första festivalen lockade drygt 500 besökare, vilket sågs som en framgång för den då ganska lilla rockklubben. Namnet kom ifrån festivalens genre samt att den arrangerades i Tivoliparken.

Entrébiljetten var en knapp som man bar på jackan. Inga staket fanns på området utan det var väldigt öppet och stämningen beskrivs som väldigt frivillig. Festivalen fortsatte i detta fria stuk fram tills Kristianstadsdagarnas intåg 1990. Då fick Tivolirock flyttas till andra helgen i juli och parken hägnades in. Detta gjorde att man kunde ta betalt på riktigt, vilket gjorde att satsningen kunde växa. Tyvärr gick festivalen och Kid Skreol i konkurs 2013.

Storslagna 2008

År 2007 slog Tivolirock publikrekord med 5 000 och troddes ha haft sitt bästa år. Det bredaste året sett till festivalens bokningar var dock 2008. Band som Evergrey, buskisbandet Joddla med Siv och Timo Räisänen var några av de stora banden som bokades in. Även punkbandet DLK och poprockaren Sahara Hotnights var två höjdpunkter. Detta gjorde att festivalen kändes bredare och lockade fler människor än någonsin med ett publikantal på 5 500.

Det allra största namnet som gästade festivalen och som alla tidningar skrev om var dock Teddybears Sthlm. Alla dessa band plus många mindre band skulle över en dag dela på tre scener med många riggbyten emellan varje akt. Enligt arrangören gick hela schemats planering och utförande förvånansvärt bra och samtliga band lyckades uppträda i rätt tid och på rätt plats. Samma år blev Tivolirock nominerade till Kristianstadsbladets Kultur & Nöjespris.

Död och återuppståndelse

Runt 2011–2012 började besökarantalet på många av landets festivaler dala drastiskt trots ambitiösa bokningar. Detta kom sedan att kallas den stora festivaldöden. Stora festivaler som Peace & Love och grannstaden Hässleholms Siestafestivalen var några av de första att gå i konkurs. Tivolirock arrangerade 2013 sin sista festival med dragplåster som Darin och Johnossi. Tyvärr var festivalen inte i närheten av att dra in de besökare de behövde. Konkursen var ett faktum.

Tivolirock hade dock växt till en så pass etablerad kulturinstitution i Kristianstad att många liknade den som lika viktig för staden som dess filmhistoria. Därför kom festivalen tillbaka 2014 som ett arrangemang under ledning av gamla medlemmar och Paraply Produktion. Efter detta arrangemang gick festivalen i dvala fram till 2016 då föreningen Kristianstad Rockfest uppstod. År 2017 arrangerades den första festivalen som idag anses vara Tivolirocks naturliga efterföljare i Tivoliparken.

Sammanfattning

Tivolirock är en av Sveriges äldsta rockfestivaler som genom åren växte och drog till sig många stora namn. Med en allt mer breddat utbud av artister drog festivalen under sina största år över 5 000 besökare över en dag. Dock drabbades Tivolirock likt många andra festivaler av festivaldöden och lades ner. Det gjordes ett försök att återuppliva festivalen, men mer än så blev det inte. I dess anda uppstod däremot Kristianstad Rockfest som lever vidare än idag.