En av de bättre festivalerna, världen över, utan tvekan, är Sweden Rock! Under närmare 25 år har festivalen varit ett mecka för musikälskare inom genren hårdrock, rock, blues och liknande. Att arrangörernas inställning till festivalen, musiken och publiken är av högsta professionell karaktär innebär att festivalen ständigt utvecklas och förbättras. Deras inställning att alla håller sams och är här för musikens skull och den inställningen ger ett positivt genomslag.

Sweden Rocks historia

Det hela började med Sommarfestivalen i Olofström 1992. Här satsade organisationen på just hårdrock, rock, jazz och blues. Lite av all den musik som aldrig syntes på de redan befintliga sommarfestivalerna. Här fick både stora och små band plats och några av de första att äntra scenen var Nazareth och Wishbone Ash. Festivalen flyttade sedermera till Karlshamn och stannade där i fyra år. Här kom festivalen att renodlas åt rock och hårdrock.

1998 togs beslutet att ånyo flytta festivalen då den hade växt ur sina tidigare spelplatser. Nu satsades det på Sölvesborg och den lilla byn Norje och här arrangeras festivalen än idag. 1999 var året då hårdrocken satte sitt bomärke på festivalen på riktigt, på scen stod nämligen Motörhead och Mercyful Fate. Här samlades musikintresserade hårdrockare och de som dras mot heavy metal, punk och death metal. Festivalen hade hittat sitt koncept.

Dagens musikutbud på Sweden Rock

Musiken är fortfarande det viktigaste för festivalen och ger den en hög kvalitetsstämpel. Idag kan de presentera mellan 80–90 spelningar på de olika scenerna. Några kommer för att se de äldre banden med en stor världspublik såsom Iron Maiden, KIZZ och andra klassiska hårdrocksband. Andra i publiken är nyfikna på de inbjudna från Östeuropa där det görs massor av bra death metal och punk. Variationen i utbudet ger blandad publik och är mycket uppskattat.

Publiken har alltid mycket att säga till om, det är här förbättringspotentialen ligger. Vad vill publiken ha och vad vill banden ha när de kommer till denna mindre ort i södra Sverige? Här utvecklas idéer och tankar för alla smaker, du kan tälta, sova i husvagn eller ta in på trevligt hotell, spelar ingen roll, alla är välkomna på Sveriges bästa hårdrocksfestival. Idag är även matutbudet stort, varierat och servicen bara ökar.

Musiken under åren, vilka band har gjort störst succé?

Det är alltid svårt att bestämma ett speciellt år som har varit bättre än alla andra. För det första är musik ett personligt tycke, men framför allt är upplevelsen på plats det viktigaste. Tittar vi på artisterna och banden som har spelat så kan 1999 vara ett toppenår. Tänk att då, i lilla Norje utanför Sölvesborg, få lov att se både Motörhead och Mercyful Fate, en otrolig upplevelse.

2016 avslutade svenska Sabaton hela festivalen med en oförglömlig konsert. Samma år stod Megadeath åter på scenen och här sågs även Queen, Twisted Sister och Graveyard. Trots allt så gick nog 2018 verkligen till historien, här stämde allt. Huvudbandet Iron Maiden var mäktiga på alla sätt och hade en hänförd publik. Här spelade totalt 83 band och ett axplock är Ozzy Osbourne, Judas Priest, Halloween, Turbonegro och Wilmer X och härliga Backyard Babies.

Sweden Rock-andan

Vi har nämnt den tidigare men vill betona den en än gång – känslan, andan och viljan att göra en bra festival. Idag kallas det Sweden Rock-andan. Den utgörs av viljan att alla ska vara välkomna att lyssna och njuta av bra musik. Arrangörerna gör allt för att det ska vara tryggt och bekvämt att besöka festivalen – och det ger resultat. Besökarna återkommer och så gör de kända banden!