Nya festivaler dyker upp men jämna mellanrum, men det finns vissa festivaler som har gjort större avtryck än andra i svensk musik- och festivalhistoria. Hultsfredsfestivalen är ett sådant exempel. Den kan till och med räknas som en av Sveriges största festivaler någonsin. Festivalen höll hus i småländska Hultsfred fram till och med 2012.

På Hultsfredsfestivalen har artister och band från en rad olika genrer spelat. De har aldrig haft en tydlig nisch, utan snarare bjudit in akter från genrer som pop, rock, r’n’b, hiphop och hårdrock. På festivalen har några av världens (just då) största band och artister spelat. Hultsfred hade sina glansdagar på 90-talet och en bit in på 2000-talet.

Starten 1982

Hultsfredsfestivalen har funnits med länge. Den startade upp redan 1982 och arrangerades då av föreningen Rockparty. Det första året hölls festivalen bara under en dag, närmare bestämt den 14 augusti. Cirka 1000 personer besökte festivalen, som också anordnade tipspromenader och fotboll. Rude Kids och Hans-Tore Gustavsson var några av akterna på den allra första festivalen.

Efterkommande år hade festivalen samma struktur. Den anordnades under en dag i mitten av augusti. För varje år som gick lockade den dock såväl större akter som fler besökare. Några som spelade på festivalen mellan 1983 och 1985 är Tant Strul, Cortex, Imperiet, Anne-Lie Rydé och Dan Tillberg. År 1985 besöktes festivalen av cirka 2500 personer.

Festivalens guldår

Från att ha varit en endagsfestival växte Hultsfredsfestivalen i stadig takt till två dagar, tre dagar och sedan fyra dagar. År 1986 var det första året som en mer renodlad musikfestival och då hölls den i två dagar. Därefter arrangerades den varje år, med undantag från 2010, då den ställdes in på grund av konkurs.

År 1993 blev festivalen tre dagar lång och flyttades till juni (innan midsommar) istället för augusti. År 2009 blev Hultsfredsfestivalen en fyradagarsfestival och flyttades till början av juli. Publikrekordet skedde år 2005, då 31 800 personer besökte festivalen. Marilyn Manson, Snoop Dogg och Nine Inch Nails är några av akterna som spelade då.

Konkurs och This is Hultsfred

Trots bra publiksiffror ansökte Hultsfredsfestivalen om konkurs i samband med festivalen 2010. Det skulle bli det 25:e året i ordningen, men bara några veckor innan den skulle äga rum meddelade arrangörerna att festivalen skulle ställas in. Orsaken till det var för få intäkter från biljettförsäljningen samma år, då endast runt 5 000 biljetter hade sålts.

Trots detta dök cirka 2 500 personer upp och några mindre band spelade. Efter konkursen såldes festivalen till tyska FKP Scorpio, som anordnade festivalen år 2011 och 2012. Från 2013 bestämde de sig för att flytta festivalen till Sigtuna, men 2013 anordnades istället en festival vid namn This is Hultsfred i Hultsfred som protest mot detta.

Band som har spelat på Hultsfred

Sedan starten har en mängd band och artister uppträtt på Hultsfredsfestivalen. På 1990-talet var några av dem Iggy Pop, Blur, Oasis, The Prodigy och Black Sabbath. Mellan 2000 och 2010 spelade bland andra Snoop Dogg, Rammstein, Radiohead, Morrissey, Alicia Keys, 50 Cent och The Killers på festivalen. Från 2010 har till exempel The Stone Roses och The Cure gästat scenen.

En viktig del av svensk festivalhistoria

Hultsfredsfestivalen har en lång historia och under en period var det Sveriges största festival. På festivalen har en mängd välkända akter spelat, men också många svenska nykomlingar. Såväl Håkan Hellström som Kent har gjort tidiga spelningar på festivalen. Trots att Hultsfredsfestivalen har ersatts av andra festivaler är den en viktig del av svensk musik- och festivalhistoria.