Bråvalla hölls för första gången år 2013 på Bråvallas tidigare flygflottilj som ligger i utkanten av Norrköping. Festivalen ägde rum i fem år innan arrangören valde att lägga ned den trots att de egentligen hade avtal med Norrköpings kommun till 2025. Detta på grund av ett stort antal sexbrott som anmälts i samband med festivalen,

Arrangören av Bråvallafestival var FKP Scorpio som har arrangerat många andra festivaler genom åren, bland annat Hultsfredsfestivalen och Getaway Rock Festival. När festivalen hölls var den mycket populär och hade gott om besökare samt uppträdanden av många stora artister och grupper. Även om den inte bara erbjöd rockmusik fanns många stora rockmusiker i festivalens utbud.

Historik

Bråvalla festival hölls för första gången år 2013, närmare bestämt mellan den 27 till 29 juni. Det första året blev de Sveriges dittills mest besökta festival med 51 590 besökare, dock höll rekordet enbart det första året. Hela 112 akter framträdde på den första upplagan av festivalen och bland de stora akterna fanns Rammstein och Green Day.

Det är med andra ord inte konstigt att festivalens första upplaga lockade så många besökare med sådana stora dragplåster. Även Avicii stod som huvudartist under festivalen. Bland de andra rockmusikerna som uppträdde på festivalens första upplaga var exempelvis In Flames, Paramore, Stone Sour, Thåström och Takida. Rockälskare hade med andra ord många anledningar till att besöka festivalen.

Artister

Under de kommande fyra gångerna som Bråvalla Festival arrangerades bjöd de på gott om annan rockunderhållning. År 2014 uppträdde till exempel Iron Maiden som en av de största namnen, men samma år kunde du även se exempelvis Mando Diao, Mustasch och Anthrax. Året efter uppträdde bland annat In Flames, Sabaton, Kent och Papa Roach.

När det var dags för upplagan av festivalen år 2016 stod än en gång Rammstein på scenen och utöver dem uppträdde även Tenacious D, Nightwish och Volbeat. Den sista gången festivalen hölls, det vill säga år 2017, gästades scenen av stora artister som System of a Down, Linkin Park, Adept och The Killers.

Besökare

Bråvalla Festival hade många besökare under de år som den arrangeras, det var helt enkelt en publiksuccé. Dock kantades festivalen av många brott, bland annat sexualbrott, vilket gjorde att arrangören valde att ställa in festivalen år 2018. Senare meddelade de dock att festivalen lades ner för gott, vilket gjorde många musik- och festivalälskare ledsna.

Första året som festivalen hölls besöktes den av 51 590 personer och året därpå besökte över 56 000 personer Bråvalla Festival. År 2015 minskade dock besökarantalet till lite över 50 000 besökare och 2016 var det cirka 52 000 personer som hade biljett till festivalen. Sista gången som festivalen hölls var det dock endast 45 000 besökare.

En av de största

Varför vi valde Bråvalla Festival som en av de allra bästa rockfestivalerna i Sverige är inget konstigt med tanke på vilka rockgrupper och rockartister som har uppträtt på festivalen. De har haft några av världens största musiker bland sina artister och vi tycker att det är synd att det gick som det gick för festivalen.

Sammanfattning

Bråvalla Festival var en musikfestival som anordnades fem år i rad utanför Norrköping. Tanken var att den skulle fortsätta, men på grund av det stora antalet sexualbrott lades den ner av arrangörerna. Ett stort antal rockmusiker har besökt festivalen som exempelvis Rammstein, Iron Maiden och Linkin Park, men även andra musikgenrer representerades på festivalen.