Hjarnfestivalen är livet

Utforska

Det finns många rockälskare i Sverige och det finns därav också ett antal rockfestivaler, både från förr och som är aktiva nu i vårt avlånga land. Att gå på en rockfestival är en speciell känsla där du träffar likasinnade och umgås i musikens namn. Det är en upplevelse utan dess like helt enkelt.

Vi har skapat den här sidan för att tipsa dig om rockfestivaler som är de bästa i Sverige genom tiderna, då vi tycker att alla som älskar rock borde få känna av känslan av att besöka en rockfestival. Du kommer att kunna läsa om många underbara festivaler här hos oss och förhoppningsvis hittar du din favorit.

Sweden Rock

Sweden Rock Festival hålls i Norje utanför Sölvesborg varje år och det är en internationellt känd hårdrocksfestival som lockar många besökare årligen. År 1999 fick festivalen sitt nuvarande namn, men innan dess har den haft andra namn och tagit plats på andra platser. 2008 och 2013 var Sweden Rock Festival Sveriges största musikfestival.

Genom tiderna har ett stort antal världskända artister och grupper besökt festivalen och bjudit på fantastiska shower. Bland annat Black Sabbath, Motörhead, Thin Lizzy, Slayer och Guns N’ Roses har spelat på Sweden Rock Festival. De erbjuder en bredd på musiken även om inriktningen ligger mer på den hårda musiken. Det är en fantastisk rockfestival.

Peace and Love och Storsjöyran

Peace and Love är inte en rockfestival i den bemärkelsen men ett stort antal rockband och rockmusiker har besökt festivalen genom åren. Även Peace and Love har någon gång varit Sveriges största festival. Bland annat Sex Pistols, Kent, Bob Dylan och Mötley Crue har uppträtt på festivalen genom åren, men fler stora namn har spelat på festivalen i Borlänge.

Storsjöyran är en av Sveriges äldsta musikfestivaler med anor sedan 1960-talet, men festivalen i sin nuvarande form har ägt rum sedan 1983. Det är inte heller en renodlad rockfestival utan erbjuder en blandad kompott av musik, men band och artister som Alice Cooper, Motörhead och The Hellacopters har uppträtt på festivalen. Du kan läsa mer om festivalen här.

Getaway Rock Festival och Bråvalla

Getaway Rock Festival var en rockfestival som tog plats i Gävle mellan år 2010 och 2015, då arrangörerna valde att ställa in festivalen året därefter. Många kända rockare och grupper uppträdde på festivalen när den fanns, till exempel Cannibal Corpse, Slash, Hammerfall, Nightwish och System of a Down. Det var en mycket populär festival på sin tid.

Bråvalla Festival är också en nedlagd festival, den ägde rum mellan år 2013 och 2017. Det var några år Sveriges största musikfestival med över 50 000 besökare. Bland annat har stora band och artister som Rammstein, Green Day, In Flames, Kent och Sabaton uppträtt på festivalen, vilket du kan läsa mer om i vår artikel om festivalen.

Vårt syfte

Vårt syfte med den här hemsidan är att ge alla rockälskare information om rockfestivaler i Sverige, både de som inte arrangeras längre och de som fortfarande levererar rockunderhållning till svenskarna. Vi vill helt enkelt att ni ska lära er allt om festivalerna, dels för att hitta de som fortfarande finns samt läsa om de som inte arrangeras längre.

Sammanfattning

Du har kommit till vår hemsida som handlar om Sveriges största rockfestivaler genom tiderna. Här kan du läsa både om de festivaler som fortfarande är aktuella, samt om de som inte längre arrangeras. Vi berättar om stora artister som besökt Sverige genom åren och lär dig som rockintresserad mer om rocken i Sverige helt enkelt. Välkomna!